Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Szukasz soku z kiszonej kapusty? Sprawdź superbutelki.pl.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy konieczne dla jego poprawnego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie witaminy w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to także doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – czemu powinno się go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody żołądka. Stanowią one także tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]