Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kiszonego buraka.

Z kwaszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się też ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz zawartość

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty często dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaśny, jednakże niesłychanie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również przeróżne minerały, jak m.in. fosfor, miedź i żelazo. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, jednak warto spożywać go cyklicznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, iż może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się także anemikom. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym produktem nie warto przesadzać – zaleca się pić maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.

Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?

Sok z kwaszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który konsumujemy także jako przekąskę. Posiada on mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: wyostrza koncentrację, korzystnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki wyróżniają się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz nabyć je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki należy magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]