Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Dowiedz się więcej o soli himalajskiej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Związkiem chemicznym koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je podczas gotowania?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi magnez, wapń czy potas, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie zatraca swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]