Zbiornik ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej i kosmetycznej

Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem wielu substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym

Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych środków. Wymienione wyżej cechy powodują, że zbiorniki ze stali nierdzewnej są też doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki nierdzewne dla branży spożywczej

Zbiorniki stalowe są często używane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, piekarniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem sektora spożywczego w głównej mierze dlatego, że na tego typu naczyniach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub drobnoustrojami.