Stal nierdzewna posiada sporo istotnych właściwości sprawiających, iż jest szeroko wykorzystywana. Jej najważniejsza zaleta to z naturalnie niepodatność na korozję, która nie tylko zapewnia solidność wyprodukowanych z niej elementów, ale też umożliwia im kontakt z cieczami i zawilgotniałymi materiałami. Oprócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, że nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a listę jej zalet zamyka gładka powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży spożywczej i kosmetycznej
Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej doskonały materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które używają ich w procesie wytwarzania, a następnie składowania artykułów spożywczych. W piekarniach oraz browarach wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Materiał ten jest również stosowany na co dzień w branży kosmetycznej i przez firmy działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji rozcieńczalników, paliw i innych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka elegancka estetyka w domu
Wytrzymałość na niesprzyjające czynniki pogodowe (wilgoć, kwaśne opady oraz wysokie i niskie temperatury) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin na zewnątrz budynków (przykładowo jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (mowa o poręczach i drabinkach). Z uwagi na elegancki wygląd, tak samo dobrze sprawdzają się też w wewnętrznych częściach budynków – m.in. na klatkach schodowych. Oprócz tego jałowość stali nierdzewnej pozwala na używanie jej w gabinetach lekarskich oraz przychodniach.