Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Jeśli chcesz zamówić zakwas na barszcz czerwony, skieruj się na tę stronę.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj podawania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do innych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z grzybowym nadzieniem i do ziemniaków

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, że znakomicie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami bądź kapustą, pozostali przedkładają ziemniaki, kawałki kiełbasy i jajko na twardo. Barszcz czerwony to nie tylko strawa na obiad, lecz także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy cudownie pasuje do chrupkiego krokieta z pieczarkami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Należy zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się go anemikom. Z kolei ze względu na fakt, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie zwykle spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z kiszonych buraków!

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia to danie. Niektórzy wolą pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, pozostali dodają do niego łyżeczkę cukru, aby wydobyć naturalną słodycz buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej zdrowych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przyrządzać na własną rękę, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa co najmniej 7 dni. Jeżeli jednak znienacka dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub online.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]