Chcesz zamówić ogórki kiszone w worku? Zobacz tutaj.
W zupie, na kanapce, w sałatce lub jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kiszonki są równie pyszne, co zdrowe.
Czym urozmaicić walory smakowe ogórków kwaszonych
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Stosuje się do tego pojemne kamienne garnki lub drewniane beczułki, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Następnie pozostawia się je na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu ogórków już po kilku dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, niemniej jednak smak kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, między innymi cząstkami chrzanu, liśćmi czarnej porzeczki czy ziarnami pieprzu. Oczywiście nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką lub piwnicą, w której może magazynować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że należy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy też w kubełkach z uchem, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od wieków powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, bo razem z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ich florę, wspomagając w ten sposób proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, E i A, a także sporo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, potas czy mangan. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaskowate smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej albo wypić, gdyż w miarę kwaszenia składniki odżywcze przedostają się po części do soku. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]