Dowiedz się więcej o kapuście kiszonej bez konserwantów na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest integralną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kapuście kwaszonej?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, bowiem tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które wynaleziono za sprawą szukania przez człowieka sposobu na długie składowanie pożywienia. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez wiele miesięcy w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić potrzebne minerały czy witaminy, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A trzeba zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest dużo substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B3, B6, B12). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi probiotyków, wapnia i magnezu. Jednocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, z tej przyczyny poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.
W jakich daniach znajdziemy kapustę kwaszoną?
Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako najważniejszy ich element. Niegotowaną zwykle spożywa się ją jako surówkę z cebulą oraz tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb i kartofli, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także produkt, który znakomicie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do krokietów, łazanek czy pierogów. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.
Generalnie każda rodzina posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, jednak obecnie okazjonalnie zakwasza się ją w domu, bo nie ma już potrzeby składowania artykułów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w dużych i małych pojemniczkach bez trudu kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]